Υποστήριξη » Έχει το σωστό βάρος το χαρτί;
Έχει το σωστό βάρος το χαρτί στο έντυπό μου;
Δεν είναι σπάνιο κάποιοι να προβληματίζονται όταν το τυπωμένο έντυπο που έχουν στα χέρια τους δεν έχει την ίδια αίσθηση με αυτό που είχαν ξανατυπώσει στο παρελθόν.
– Μα είναι πιο ελαφρύ χαρτί!, παραπονιούνται.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Κατ’ αρχάς το βάρος, μαζί με το πάχος, την φαινόμενη πυκνότητα, την σχετική υγρασία, το ποσοστό τέφρας, την επιπεδότητα, την απορροφητικότητα (και μερικές ακόμη…), ανήκει στις βασικές προδιαγραφές του χαρτιού. Αυτές πιστοποιούνται με όργανα μέτρησης και όχι με υποκειμενικά κριτήρια – για τη συγκεκριμένη περίπτωση την αφή.
Τι είναι λοιπόν αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς με την αφή; Φυσικά είναι αδύνατο με το χέρι μας να ζυγίσουμε με ακρίβεια το χαρτί. Νιώθουμε όμως το χαρτί πιο μαλακό, λιγότερο άκαμπτο και «χωρίς νεύρο». Και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Για παράδειγμα, γυρνώντας πίσω στη δεκαετία του ’90, το χαρτί velvet 250γρ ήταν ένα αξιοπρεπές χαρτί για μια επαγγελματική κάρτα. Σταδιακά περάσαμε στα 275γρ (που τότε εισάγονταν), κατόπιν στα 300γρ και τώρα τείνει να γίνουν κανόνας τα 350γρ.

Υπάρχει κάποια εξήγηση για αυτή τη διαφοροποίηση;
1. Λόγοι που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Το χαρτί συνήθως κατασκευάζεται από ξυλοπολτό, ο οποίος μπορεί να υποστεί επεξεργασία χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων. Η απαλότητα του χαρτιού καθορίζεται από τη διαδικασία παραγωγής και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον τύπο των ινών αλλά και το επίπεδο ραφιναρίσματος.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για τη χρήση πιο βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών στη βιομηχανία χαρτιού. Όπως η προμήθεια ινών από υπεύθυνα διαχειριζόμενα δάση ή η μείωση της χρήσης νερού και ενέργειας κατά την παραγωγή. Και φυσικά η αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένης πρώτης ύλης. Έτσι, εάν το χαρτί κατασκευάζεται τώρα από ένα μείγμα ινών που περιλαμβάνει περισσότερο πολτό μαλακού ξύλου από ό,τι στο παρελθόν, μπορεί αυτό να φαίνεται λιγότερο άκαμπτο.
Αυτές όλες οι πρακτικές μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην απαλότητα του χαρτιού, αλλά δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που την καθορίζουν.
2. Διαφοροποιήσεις στον τρόπο παραγωγής του χαρτιού.
Μια άλλη αιτία που το χαρτί φαίνεται πιο μαλακό, μπορεί να είναι ότι ο κατασκευαστής έχει προσθέσει μια επιφανειακή επεξεργασία ή επίστρωση για να βελτιώσει την αίσθηση ή την υφή του. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες. Όπως η συμπίεση του χαρτιού για να γίνει πιο λείο και πιο ομοιόμορφο στην υφή. Η προσθήκη μιας επικάλυψης, όπως η καολίνη, για να γίνει η επιφάνεια πιο γυαλιστερή και λεία. Ενώ το βάρος του χαρτιού μπορεί να παραμείνει το ίδιο, οι αλλαγές σε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την υφή και τη συνολική του αίσθηση.
3. Προσαρμογή του χαρτιού στις νέες τεχνολογίες εκτύπωσης.
Καθώς η τεχνολογία εκτύπωσης έχει προχωρήσει, οι εταιρείες εκτύπωσης βασίζονται όλο και περισσότερο σε ταχύτερες μηχανές παραγωγής. Για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εργασιών εκτύπωσης μεγάλου όγκου χρησιμοποιούν μελάνια που στεγνώνουν γρήγορα . Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάγκη για χαρτιά που να αντέχουν τη μηχανική καταπόνηση των μηχανών. Και επίσης που έχουν τη δυνατότητα «να απορροφούν» γρήγορα το μελάνι, χωρίς μουτζούρες ή «χτυπήματα».
Για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση, οι κατασκευαστές χαρτιού έχουν αναπτύξει νέες τεχνολογίες. Έχουν τελειοποιήσει τις διαδικασίες παραγωγής τους για να δημιουργήσουν χαρτιά που είναι πιο ομοιόμορφα, πιο λεία και πιο απορροφητικά. Αυτά τα χαρτιά κατασκευάζονται συχνά από μικρότερες ίνες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο απαλή, πιο εύκαμπτη υφή που διευκολύνει την εκτύπωση υψηλής ταχύτητας ή την διαχείριση του χαρτιού από τα ευαίσθητα ψηφιακά μηχανήματα εκτύπωσης.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη λοιπόν τον τρόπο κατασκευής του χαρτιού και τους διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στις ιδιότητές του, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ένα χαρτί ίδιου βάρους μπορεί να είναι πιο μαλακό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Τα χαρτιά εκτύπωσης αποτελούνται από συνδυασμό ινών, πληρωτικών και άλλων υλικών που επηρεάζουν τη συνολική αίσθηση και υφή του χαρτιού. Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν πιο προηγμένες τεχνικές για την επεξεργασία και τη βελτίωση αυτών των υλικών, με αποτέλεσμα χαρτιά που είναι πιο μαλακά στην αφή παρόλο που έχουν το ίδιο βάρος με παλιότερα. Έτσι, ενώ το βάρος του χαρτιού παραμένει το ίδιο, οι βελτιώσεις στη διαδικασία κατασκευής το έχουν κάνει πιο απαλό και πολυτελές.